Stringhyllans historia

Stringhyllans historia

Stringhyllan - en möbel att älska eller hata

Vi pratar om en hylla som förr om åren fanns, i princip, i vartenda hem och som nu definitivt har fått en nyrenässans. 

Det hela startade med att Bonniers folkbibliotek utlyste en tävling 1949. De sökte en lättmonterad och utbyggbar bokhylla. Bidraget som vann skickades in av Nils och Kajsa Strinning. Hyllan de vann med var kort och gott en utveckling av ett diskställ benämnt ”Elfa” som Nils designat några år tidigare. Namnet på nyskapelsen blev ”String” och den bestod utav fanerade hyllplan som hängdes på plastöverdragna metalltrådsgavlar. Efter att ha visat upp hyllan på Helsingborgsmässan 1955 (H55-utställningen) växte utvecklingen och snart fanns det både vägg- och golvmodeller. Hyllan kunde även byggas ut med skåp och lådor etc. Försäljningssuccén var total och varade en bra bit in på 1960-talet.

 

I väldigt många hem vi besöker hänger det just en Stringhylla och den talar sitt tydliga språk; antingen älskar man den eller så hatar man den, det finns inga mellanting. Med tanke på hur den de senaste åren vuxit i popularitet får vi nog ändå anta att merparten av svenska folket älskar den. Den har blivit en stark inredningsdetalj och få möbler kan bättre exemplifiera ordet ”retro”. Vad har då skapat denna trend? Vi vill tro att det som skapar en trend rent generellt är ett föremål som man minns från sin barndom och som man gärna vill ha tillbaka till sin ägo. Det är alltså 50, 60 och, till viss del, 70-talisterna som hjälpt till att göra Stringhyllan så omåttligt populär. Faktum är att Stringhyllan idag nytillverkas och vi tror att detta är en möbel som kommer att leva kvar många år framöver i det svenska folkhemmet.

Prisbilden har genom åren varierat en del. I kataloger finner vi att Stringhyllan, med standardgavlar och tre hyllplan kostade ca 50 SEK år 1955, vilket idag motsvarar ca 700 SEK. Under 1990-talet kunde man få tag i en begagnad hylla för mellan 50 och 100 SEK medan man i dagsläget får betala uppemot 1000 SEK om den är i bra skick. Nytillverkad kostar standardmodellen strax under 1000 SEK.  

Hur länge klarar du dig utan en Stringhylla?       

2016-02-15 12:37