Orreforssuccén "Fuga"

Orreforssuccén "Fuga"

Fuga – en svensk glasklassiker i kategorin bruksföremål

Vi pratar om en skål så vanlig att ytterst få människor tänker på den bakomvarande historien kring Orrefors 50-talssuccé – Fugaskålen.

Idékläckaren och formgivaren hette Sven Palmqvist och historien tar sin början år 1934 då Palmqvist gjorde en studieresa till Tjeckoslovakien. Han fick där se hur grädde separerades från mjölk genom att slungas ut mot väggarna på en behållare i snabb rotation. En teknik vilken vi idag känner igen som centrifugering. Hans idé byggde således på att en glasmassa borde kunna roteras precis så som mjölken. Efter hårt motstånd och stor skepsis ifrån Orrefors kom idén att provas, det dröjde dock nästan tio år. Den första patentansökan gjordes alltså först 1943 och i samband med detta såg Orrefors första maskinproducerade vara dagens ljus. Det skulle dock dröja ytterligare tio år innan Fuga kom ut på marknaden, detta i samtid med att NK i Stockholm beställt en hel årsproduktion år 1954.

Det verkliga genombrottet fick skålen under H55-utställningen och två år senare fick den det prestigefyllda priset Grand Prix vid Triennalen i Milano.

Vi får anta att dess oöverträffade popularitet till stor del berodde på den stilrena formen och det förhållandevis låga priset.

Skålarna tillverkades i fyra olika färger; klarglas, rökfärgat glas samt blått och rött glas. Värt att veta är att skålarna inte nyproduceras men under Orrefors 100-årsjubileum 1998 togs produktionen upp på nytt under en kortare tid.   

Orrefors Fuga-skål kan sammanfattas med tre ord: Praktisk, slitstark och tidlös.

Beroende på storlek, skick och färg ligger auktionspriset i dagsläget på mellan 100 och 400 kronor.     

2016-04-22 14:16