Silver eller nysilver

Silver eller nysilver

Silver eller nysilver - vad är skillnaden?

Ovanstående fråga är förmodligen den som ställs mest frekvent till oss.

Skillnaden på silver och nysilver har absolut inget med ålder att göra. Skillnaden är att det är olika metaller.

Silver är ett metalliskt grundämne med kemisk förkortning Ag, medan nysilver är en legering av koppar, zink samt vanligtvis nickel. Nysilver är således mässing (legeringen koppar/zink) i grund och botten. Mässingsföremålet förses i efterhand med ett tunt lager silver genom elektroplätering. I många fall ser man gula fläckar på gamla nysilverbestick. Detta beror på att de putsats mycket genom årens lopp, vilket gör att silverhinnan nöts bort och mässingen framträder.

Hur avgör vi om besticken är tillverkade i silver eller nysilver?

Det enklaste är att kontrollera de stämplar som finns på besticken. Svenskt silver har som mest sex olika stämplar. I nämnd ordning betyder dessa: 1. Tillverkarens registrerade stämpel. 2. Ortstämpel. 3. Kontrollstämpel, även känd som kattfot. 4. Metallstämpel, S för silver. 5. Finhaltstämpel, anges i tusendelar. 6. Årsstämpel, startade år 1759 med A1.

I Sverige arbetas det mest med sterlingsilver och verksilver. Sterlingsilvret är renast med 925/1000 silver (övriga 75/1000 brukar bestå utav koppar). Dock är detta relativt mjukt och klarar belastning dåligt. Därför tillverkas många bestick och även smycken i 830/1000 silver så kallat verksilver.

Stämplarna på nysilver kan se lite olika ut. Några av de vanligaste är EPNS, ALP och NS.

EPNS står för Electro Plated Nickel Silver. I Sverige har detta översatts till Extra Prima Ny-Silver. ALP står för Alpacca, vilket är benämningen på ett mässingsföremål som elektropläterats. NS står för Nickel-Silver alternativt Ny-Silver. Ett knep för att komma ihåg att nysilver inte är detsamma som silver är att skriva om förkortningen NS till ”Nästan Silver”.

Tyvärr förfalskas ibland silverstämplar. Likväl är importerat silver ibland helt ostämplat. Att avgöra huruvida det är riktigt silver eller inte utan att ha stämplar att förlita sig på är mycket svårt. Ett sätt, som förvisso kräver mycket erfarenhet och fingertoppskänsla, är att bryta och bända lite försiktigt i föremålet. Silver är mjukt medan nysilver (mässing) är betydligt stummare/hårdare. Kvarstår osäkerhet återstår endast att testa silvret med probersyra. Detta görs enklast hos en auktoriserad silverhandlare eller auktionsfirma.

Prisskillnaden mellan nysilver och silver är markant. Går vi efter metallpriser kostar mässing i dagsläget ca 19 SEK/kg medan verksilver kostar ca 4000 SEK/kg. Priserna varierar även kraftigt mellan olika bestickmodeller, formgivare etc.

Kom ihåg att vid regelbunden användning av silverbestick undkommer du putsning. 

2016-02-15 14:53